Prijs voor beste speculatieve verhaal uitgereikt tijdens Middag van het Spannende Boek

Prijs voor beste speculatieve verhaal uitgereikt tijdens Middag van het Spannende Boek

Dit weekend werd tijdens de Middag van het Spannende Boek in Bibliotheek Neude in Utrecht de winnaar van de Harland Awards 2022 bekendgemaakt, de oudste en bekendste schrijfwedstrijd voor speculatieve verhalen in het Nederlands taalgebied. Jorrit de Klerk werd door de jury uitgeroepen tot winnaar met zijn verhaal ‘Het meisje van de duizend onderdelen’. De Middag van het Spannende Boek werd voor de tweede keer georganiseerd door Bibliotheek Utrecht, lezerscommunity Hebban.nl en Stichting Fantastisch Genre.

In een goed bezochte Bibliotheek aan het Neude stonden de genres fantasy, horror en sciencefiction centraal. Zo was er onder andere een boekenmarkt, een filmprogramma en een schrijfworkshop onder leiding van fantasyauteur Tais Teng. De middag werd afgesloten met de uitreiking van de Harland Awards 2022, met daarin een panel over klimaatfictie en optredens van Magic Tom en Yuri en futurist Christiaan Fruneaux van De Chrononauten.

Jorrit de Klerk ontving de prijs, een plaquette en een cheque van 500 euro, uit handen van organisatoren Martijn Lindeboom en Heidi van der Vloet. Dorien Brugman, Jakim Kravanja, Heleen van den Hoven en Wouter Klein Ikkink waren de runners-up. Er werden 150 verhalen ingezonden. Lezerscommunity Hebban.nl publiceert een ebook met de vijf beste verhalen. Deze is binnenkort gratis te downloaden voor alle leden van Hebban.

De Harland Awards werden vernoemd naar de in 2003 overleden schrijver Paul Harland. De prijs (destijds “de King Kong Award”) werd voor het eerst uitgereikt in 1976. Inmiddels maakt de prijs deel uit van de schrijfwedstrijden die lezerscommunity Hebban.nl organiseert, waaronder de Goeken Prijs voor spannende verhalen. Onder de eerdere winnaar van de Harland Awards bevinden zich bekende auteurs als Thomas Olde Heuvelt, Erik Betten, Paul Evanby, Christien Boomsma en Bo Balder.