ZKV-bundel: ‘Oh the world, ah the world’ van A.L. Snijders

Verhalenbundel: ‘Oh the world, ah the world’

Zijn laatste ZKV’s en een keuze uit brieven van A.L. Snijders.

Zeer Korte Verhalen, zkv’s Oh the world, Ah the world

Op 7 juni 2021 overleed zeerkorteverhalenschrijver A.L. Snijders, ‘de meester van het éénharig penseel’, zoals Tommy Wieringa hem noemde. Een overweldigend aantal liefhebbers van zijn werk gaf blijk van zijn deelneming. Snijders was geliefd. Elke zondag las hij een zeer kort verhaal (zkv) voor op radio 4, hij schreef zkv’s voor De Standaard in Vlaanderen, voor de VPRO-gids en voor de Berkelbode. Een groot aantal van deze verhalen werd door onze uitgeverij via de zogenaamde ‘Graslijst’ gepubliceerd. Snijders correspondeerde jarenlang. Bijna dagelijks schreef hij een brief in zijn karakteristieke handschrift, in rood en zwart, met een gekalligrafeerd motto, vaak met tekeningen erbij. Kunstwerkjes op zich.

Eén van Snijders’ motto’s, veelvuldig voorkomend in zijn brieven, was Oh the world, Ah the world. Heel geschikt als titel voor de laatste zkv’s die hij geschreven heeft. Sommige mensen zal die titel bekend voorkomen. Hij stamt namelijk uit Herman Melville’s Moby Dick. Alleen begint Melville met Ah en schrijft daarna Oh. En Melville gebruikt twee uitroeptekens: dat is niks voor Snijders. AFdH Uitgevers verzamelde in deze bundel 54 zkv’s, voor het merendeel geschreven in 2021.

We voegden er facsimile-versies van een aantal brieven van Snijders aan toe. Omdat ze zo mooi zijn: om te zien, om te lezen. Maar ook omdat veel brieven de heerlijk losse toon hebben en de onderwerpkeuze die zo kenmerkend zouden worden voor de zkv’s: ‘(…) brieven schrijven is veel leuker + gemakkelijker dan het fabriceren van stukjes. Ik ben altijd bevangen als ik een stukje moet schrijven, terwijl een brief zomaar aan mijn hand ontsnapt. Stukjes lijden aan zelfcensuur, brieven = winden laten aan de keukentafel.’ Job Cohen, al jaren bewonderaar van de zkv’s, schreef op ons verzoek een voorwoord. Schrijver Mathijs Deen leerde naar eigen zeggen veel van A.L. Snijders. Hij sluit dit boek af met passende woorden. Oh the world, Ah the world is het saluut van en aan de beste zeerkorteverhalenschrijver van Nederland.

Auteur: A.L. Snijders
uitgeverij Afdh Uitgevers
Nederlands Paperback
IBSN: 9789493183247
Druk 1: juli 2023
146 pagina’s