Boekenweek van start met drukbezocht Boekenbal

Boekenweek van start met drukbezocht Boekenbal

De 89ste Boekenweek is gisteravond geopend met het traditionele Boekenbal in Internationaal Theater Amsterdam. Wie een felbegeerde toegangskaart had weten te bemachtigen werd getrakteerd op een zinderend en muzikaal programma met literaire glans. Voor veel schrijvers voelde het dan ook als ‘Thuiskomen’, het thema van de avond. De familie Chabot – geschenkauteurs van de Boekenweek dit jaar – was eregast van de avond.   

Eveline Aendekerk, directeur Stichting CPNB: ‘De Boekenweek is een feest dat het hele gezin kan vieren! Dat bewijst de familie Chabot die vanaf nu met veel energie langs boekhandels toert om zoveel mogelijk lezers te ontmoeten. Met hun Boekenweekgeschenk zullen zij lezersharten raken en de leeslust aanwakkeren. Trots ben ik op alle (online) acties en samenwerkingen rond de Boekenweek. Daarmee willen we de boekenliefde ook doorgeven aan mensen die alleen af en toe een boek in huis halen. Laten we onze familietraditie, de Boekenweek, koesteren en doorgeven aan toekomstige generaties.’

Het jaarlijkse Boekenbal werd klokslag 20.00 uur geopend door de Chabotten op de rode loper. Gevolgd door grote namen uit de Nederlandse literatuur ging het Boekenbal van start. 

Zaalprogramma: familie rijke voedingsbodem voor de literatuur

Dat er over familie genoeg te zeggen, vinden en voelen is, bleek wel uit het zaalprogramma van het Boekenbal. Zo werden de genodigden door Frits Spits getrakteerd op een persoonlijke bespiegeling op het thema en zagen zij hoe Rutger Koplands gedicht ‘Onder de appelboom’ werd voorgedragen door schrijver Frank Nellen omlijst met een wonderschoon ballet door Marianna van Beek. Ook lieten acteurs Caya de Groot, Lisa de Rooy en Pieter van Boort in een literaire voordracht zien waar gedoe in de familie je kan brengen: in therapie. Zangeres en presentatrice Anne Appelo en een zevenkoppige liveband smeedden het programma met een tekstuele en muzikale rode draad aaneen tot een prachtige beleving. Eveline Aendekerk, directeur CPNB, benadrukte in haar afsluitende speech de verbindende kracht van verhalen en hoezeer we deze kracht nu nodig hebben. 

Auteurs op tournee langs boekhandels en bibliotheken

Zoals altijd worden tijdens de Boekenweek door het hele land vele feestelijke en literaire activiteiten georganiseerd. De Chabotten gaan op een tournee langs boekhandels en bibliotheken en trappen af in Amsterdam voor een interview en signeersessie, georganiseerd door Athenaeum Boekhandel en Spui25. De overige optredens uit de tournee en die van vele andere auteurs worden mogelijk gemaakt door de Schrijverscentrale. De locaties en tijden van de tournee zijn te vinden op Boekenweek.nl.
De Chabotten touren door het land in herkenbare Boekenweekauto’s, deze familieauto’s zijn beschikbaar gesteld door Citroën. Tijdens de Boekenweek maakt iedereen kans om, net als de familie Chabot, met zijn of haar familie een week op roadtrip te gaan met de Citroën ë-C4 100% Electric inclusief laadpas. 

Activiteiten tijdens Boekenweek

Naast het feest van de Boekenweek in boekhandel en bibliotheek zijn er voor lezers ook vele mooie prijzen te winnen. Met het Boekenweekgeschenk maak je kans op een meet & greet met de geschenkauteurs de familie Chabot, een Chabot boekenpakket of brillen aangeboden door partner Looplabb. In het geschenk is een boekenlegger in de vorm van de iconische brillen van Bart en Splinter Chabot de sleutel tot deelname.  

Online Boekenweek

Dit jaar is er een samenwerking met TikTok, dat gedurende de hele Boekenweek allerlei content over boeken en lezen promoot via de hashtag #boekenweek. Onder gebruikers van de hashtag worden boekenpakketten verloot. Ook doen diverse Booktokkers als @Daansbooks en @gayotic_bookworm verslag op de rode loper van het Boekenbal. Bekende namen met een grote achterban op TikTok en een passie voor lezen, zoals @MoreofNaaz en @Jetweedevader (beiden van VPRO’s Club Lees), zijn als verslaggever aanwezig op het Boekenbal. TikTok Academy verzorgt in de week voorafgaand aan Boekenweek een workshop voor uitgeverijen om TikTok optimaal in te zetten.

Boekenweekthema: Bij ons in de familie

Een thema dat raakt aan de basis van ieders bestaan. Want iedereen maakt deel uit van een familie, welke vorm of samenstelling die ook heeft. Iedereen draagt de sporen van het familieleven met zich mee; van mooie en zelfs schitterende, maar ook nare herinneringen. Een rijkere voedingsbodem voor de literatuur is nauwelijks denkbaar. Juist in deze tijden van polarisering kan familie een thema zijn dat verbindt. Een familie smeedt een verbinding voor altijd. Door de bloedband. Door de emotionele connectie. Door tradities die een familie maken en in stand houden. Of door hoe jouw plek in je familie je heeft gevormd tot alles wat je bent, denkt, doet en vindt. Waar je vandaan komt raak je nooit helemaal kwijt. Aan je afkomst valt niet te ontsnappen. Ook niet als je dat uit alle macht probeert. Zelfs niet als je alle schepen achter je verbrandt, wég van die familie. Alles is familie. Al is familie soms niet alles.

Boekenweek 2024

Lezers krijgen tijdens de Boekenweek Gezinsverpakking cadeau, geschreven door de hele familie Chabot. Het Boekenweekgeschenk van de Chabotten is een cadeau van de boekhandel bij besteding vanaf € 15 aan boeken. De poëziebundel Ooievaarsblues van Bart Chabot ligt voor € 5 in de winkel. Speciaal voor de Boekenweek is het Boekenweekgedicht ‘Black Cadillac’ van zijn hand onthuld. 
De 89ste Boekenweek, het traditionele lezersfeest in boekhandels en bibliotheken, vindt plaats van zaterdag 16 t/m zondag 24 maart.

Bron: persbericht CPNB

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*