Boekenweekgeschenk in 2025 door schrijfwedstrijd bepaald

Boekenweekgeschenk in 2025 door schrijfwedstrijd bepaald

De CPNB maakt van de 90ste Boekenweek een uniek lezersfeest dat recht doet aan de rijke historie. Welke schrijver volgend jaar de eer heeft het Boekenweekgeschenk te schrijven wordt bepaald door middel van een wedstrijd. Dit idee is geïnspireerd op de allereerste edities van de Boekenweek. Een voor de gelegenheid samengestelde vakjury beoordeelt blind welk van de ingezonden manuscripten het beste is. Fervente lezer Rik van de Westelaken zal deze jury voorzitten.

Het leesplezier zal van de jubileumeditie afspatten, meer details over de invulling volgen later. De schrijfwedstrijd voor het Boekenweekgeschenk wordt nu alvast bekendgemaakt om zoveel mogelijk schrijvers een kans te bieden deel te nemen. Om de feestvreugde te vergroten begint de 90ste Boekenweek al op woensdag 12 maart en duurt tot zondag 23 maart 2025. Dat is drie dagen langer dan de laatste jaren gebruikelijk was, maar past bij het rijke verleden toen de Boekenweek ook op woensdag startte.

Boekenweektraditie

De CPNB heeft het uitroepen van de eenmalige schrijfwedstrijd voor het Boekenweekgeschenk in nauw overleg met de aangesloten uitgeverijen in het geheim uitgewerkt. In 1947 koos de CPNB voor het eerst het Boekenweekgeschenk via een schrijfwedstrijd. Auteurs van wie al eerder een boek was verschenen konden anoniem een novelle indienen, waaruit een vakjury het mooiste manuscript koos. De ontmoeting van Antoon Coolen was het eerste ‘winnende’ Boekenweekgeschenk. In 1948 was dat Oeroeg van Hella S. Haasse, die daarmee in één keer doorbrak bij het grote publiek. In totaal heeft de CPNB tien keer een Boekenweekgeschenk uitgegeven na een wedstrijd, voor het laatst gebeurde dat in 1961.

Jury

Een vakjury van lezers, oud-Boekenweekgeschenkschrijvers, recensenten en boekenvakkers kiest uit alle inzendingen het beste manuscript. De leesgierige juryvoorzitter en enthousiaste juryleden zijn: Hanna Bervoets, Ernestine Comvalius, Noah de Campos Neto, Tom Lanoye, Lidewijde Paris, Tiziano Perez, Jan Peter Prenger, Liesbeth Rasker en Rik van de Westelaken (voorzitter).

Rik van de Westelaken, namens de gehele jury: ‘Goede boeken tillen je op, verruimen je blik en geven inzicht in de ander. Lezen is magisch! Als jury mogen we manuscripten lezen  – zonder voorkennis over auteur of uitgever: alleen het verhaal telt. Wij hopen dat zoveel mogelijk bewonderde auteurs meedoen – en dat zijn er nogal wat, want er verschijnt veel prachtigs in Nederland. We verheugen ons op het samen ontdekken van het meest verrassende manuscript.’

Eveline Aendekerk, directeur CPNB: ‘De Boekenweek is immaterieel cultureel erfgoed. De 90ste editie vraagt dan ook om een bijzondere invulling. In een tijd waar het draait om afleiding en snelle clicks zetten we komend jaar juist het verhaal centraal. Om de grote waarde en het belang van het boek, ook – of beter: juist – in deze tijd te onderstrepen. Onze veelzijdige en kundige jury staat voor een bijzondere en eervolle taak en zal vast en zeker een verrassend manuscript als uitverkoren bestempelen. Ik kijk er reikhalzend naar uit.’

Reglement

Om zoveel mogelijk schrijvers een goede kans te gunnen heeft de CPNB aangesloten uitgeverijen toegestaan hun auteurs de afgelopen weken alvast in het grootste vertrouwen in te lichten. Inmiddels hebben al vele schrijvers laten weten dat zij deel zullen nemen. De CPNB verwacht zeker vijftig tot honderd manuscripten.

Het reglement waaraan schrijvers (van bij de GAU aangesloten uitgeverijen) en hun manuscripten moeten voldoen is te vinden op www.boekenweek.nl. Uitgeverijen kunnen de manuscripten van hun schrijvers tot en met 31 augustus indienen bij Notariskantoor Bellaar in Amstelveen. Deze zal na een controle op de criteria de geanonimiseerde manuscripten aan de vakjury zenden. Het winnende verhaal wordt het Boekenweekgeschenk 2025 en verschijnt in een oplage van minimaal 500.000 exemplaren.

Thema-uitgave

Naast het Boekenweekgeschenk verschijnt ook een thema-uitgave . Samen met de auteur hiervan vormt de winnaar van de schrijfwedstrijd het schrijversduo van de Boekenweek 2025. Het thema en de bijbehorende auteur worden in september 2024 door de CPNB bekendgemaakt.

Bron: persbericht CPNB

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*