Maarten ’t Hart wint de J.M.A. Biesheuvelprijs!

Op zondag 19 februari werd in het Amsterdamse Lloyd Hotel & Culturele Ambassade voor de derde maal de J.M.A. Biesheuvelprijs uitgereikt. Maarten ’t Hart (1944) won met zijn bundel ‘De moeder van Ikabod’ (De Arbeiderspers, 2016) een bedrag van € 5105,70. Het volledige juryrapport is terug te lezen op de website van de Biesheuvelprijs.
De jury van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2017 bestaat uit Irwan Droog (redacteur), Babs Gons (schrijver, performer, theatermaker, docent), Marieke de Groot (boekverkoper), Theo Hakkert (journalist, recensent) en Sanneke van Hassel (schrijver).

 

Een fragment uit het juryrapport:

” Voor de J.M.A. Biesheuvelprijs 2017 werden 28 titels ingestuurd. Hieruit stelde de jury een shortlist van 5 verhalenbundels samen. Hoewel de reglementen van de Biesheuvelprijs zo transparant en eenduidig mogelijk zijn verwoord, staat de jury elk jaar weer voor het probleem: wat is een verhalenbundel nu eigenlijk?

Onder de inzendingen zaten columns, reisverslagen, verhalende essays en gebundelde novellen. Voor een deel geweldige boeken, maar de jury heeft bij elke titel opnieuw moeten nadenken over de grenzen van de verhalenbundel als literair genre.

Veelzeggend is het gegeven dat van de 28 titels, het woord ‘verhalen’ maar op elf boekomslagen staat. Hieruit zouden we voorzichtig kunnen concluderen dat het stempel ‘verhalenbundel’ nog steeds niet omarmd wordt, terwijl er toch meer dan elf boeken zijn die dat stempel met trots zouden mogen dragen.

Gezien de kwaliteit van een groot deel van deze 28 titels zijn we nog steeds van mening dat het korte verhaal steeds opnieuw onder de aandacht moet worden gebracht.”

 

Lees het hele juryrapport HIER.