Nieuw: ‘Heterdaad’ van Johan Harstad

Heterdaad van Johan Harstad
De verzamelde werken van Frode Brandeggen bezorgd door Bruno Aigner

Nog tijdens het schrijven van zijn weergaloze roman Max, Mischa & het Tet-offensief begon Johan Harstad aan een nieuw project. Hij schiep Frode Brandeggen, een fictieve schrijver die na het floppen van zijn tweeduizend pagina’s dikke avantgardistische debuutroman zijn toevlucht zocht in de misdaadliteratuur.

Heterdaad bevat 15 droogkomische microromans van Brandeggen over een gelijknamige detective die er een neusje voor heeft áltijd op de juiste plek te zijn als er een misdaad wordt gepleegd. Als tegenwicht hangt aan deze vederlichte vertellingen een even uitvoerig als enthousiast notenapparaat van de doorgewinterde (fictieve) Duitse annotator Bruno Aigner, die totaal begeesterd is door Heterdaad en diens schepper.

Wat ter ontspanning begon groeide in de handen van de virtuoze Harstad uit tot een buitengewoon komisch en onvergelijkbaar boek dat zowel pastiche is op als hommage aan het misdaadgenre.


“Met Heterdaad toont Harstad zijn onstuitbare creativiteit.” Morgenbladet

Johan Harstad (1979) is een jonge Noorse (toneel)schrijver. In 2007 verscheen zijn romandebuut ‘Buzz Aldrin, waar ben je gebleven?’, in 2009 gevolgd door de roman ‘Hässelby, het demonteren is begonnen’. In 2008 werd Harstad aangesteld als eerste huisschrijver van het Nationale Theater in Noorwegen. Hij schreef voor het gezelschap het stuk ETC., dat genomineerd is voor de Brage Literature Prize. Johan Harstad werkt ook onder het label LACKTR, waarmee hij in eigen beheer muziek, film en grafisch werk uitbrengt.

Uitgever: Uitgeverij Podium B.V.
Auteur: Johan Harstad
Vertaald door Paula Stevens
ISBN: 9789057599361
november 2018
Paperback 240 pagina’s