Maarten Biesheuvel overleden

Tot onze spijt lazen wij gisteren het bericht dat schrijver Maarten Biesheuvel (1939-2020) is overleden. Hij was een van de meesters van het korte verhaal. Maarten Biesheuvel debuteerde in 1972 met de verhalenbundel In de bovenkooi, waarmee hij onmiddellijk naam maakte. Daarna volgden talloze bundels, altijd bestaande uit korte verhalen en novellen, waaronder De weg naar het lichtDe angstkunstenaarDe verpletterende werkelijkheidReis door mijn kamer en kleinere uitgaven als Motje tegen gloeiend lampepeertje en Oude geschiedenis van Pa. In 2018 verscheen zijn bundel Verhalen uit het gekkenhuis en in 2019 Een Schiedamse jongen. Beide werden door Het Korte Verhaal gerecenseerd.

Biesheuvels verhalen zijn veelal autobiografisch van inslag. Hij schreef zowel over zijn ervaringen als matroos op koopvaardijschepen, over zijn depressies en zijn verblijf in het “gekkenhuis”, over zijn vrouw Eva, over zijn huis en werkkamer, over zijn jeugd.

De J.M.A. Biesheuvelprijs, naar hem vernoemd, is een jaarlijkse prijs voor de beste korteverhalenbundel in de Nederlandse taal. De J.M.A. Biesheuvelprijs wordt volledig gefinancierd door middel van crowdfunding en werd op 14 februari 2015 voor het eerst uitgereikt.

Op de website van De Volkskrant kun je nu het verhaal ‘Het wonder’ van Maarten Biesheuvel lezen, een van de mooiste korte verhalen ooit.