Lekker lezen: weekwinnaar 5 van onze schrijfwedstrijd

Weekwinnaar Schrijfwedstrijd Het Korte Verhaal 2021

Vandaag kunnen we de vijfde weekwinnaar bekend maken van onze schrijfwedstrijd. De eer is aan Erik van der Velden. Hij schreef met ‘Tante Slakkelien’ een heerlijk humoristisch verhaal. Van harte gefeliciteerd Erik!

Lees hieronder het winnende verhaal:

Tante Slakkelien

Erik van der Velden

Heb je weleens gedacht dat ze onder ons zijn? Dat die maffe oom of excentrieke tante linea recta van Mars komt? Al in mijn prille jeugd bekroop me dat idee. Getraumatiseerd door het monster-uit-buik-fragment van de film Alien verdacht ik als tienjarig jochie iedereen van buitenaardsheid. En dat mijn eerste bewijs nog die zomervakantie zou volgen, overtrof mijn stoutste verwachtingen.

Ik verbleef een weekje bij tante Jaqueline in Branderzande. Ze was kort tevoren gescheiden en voelde zich eenzaam. Een aardig mens, maar ik was vooral gecharmeerd van haar riante bungalow aan de bosrand. De bloementuin stond er al geruime tijd droog bij door de hitte. De regenbui die uiteindelijk het kleurenpalet deed herleven, had een bijzonder fenomeen teweeggebracht. Vanachter de hoge schuiframen keek ik ’s ochtends naar de glinsterende sporen op de betontegels.
‘Wat zijn dat?’ wees ik.
Tante keek op, malend op een blad sla van haar broodje gezond.
‘Slakkesporen,’ sliste ze sloom. Haar tong was een roze weekdier dat nodig gedresseerd moest worden door een logopedist.
‘Maar waar zijn de slakken? Ze kunnen nooit ver weg zijn met huizen op hun rug.’
‘Naaktslakken hebben geen huisjes,’ mompelde ze.
Snel deed ik mijn schoenen aan en ging op onderzoek uit. De sporen leidden via de gekste plekken: langs de muren over de regenpijp, op de vuilnisbak en zelfs op tantes opoefiets, maar nergens was een slak te bekennen. En wanneer de zon zijn zengende stralen in mijn nek begon te darten, gaf ik mijn speurtocht op.

Het was me opgevallen dat tante haar levensstijl sinds de scheiding had aangepast. Ze was in alles trager geworden. Lunch was avondeten en wanneer ik per ongeluk de badkamer betrad waar zij zich uitkleedde, draaide ze zich in een soort slow motion om. Verbijsterd keek ik naar de enorme ogen aan haar bovenbuik die bungelend de grond afspeurden. Ik verontschuldigde me, waarop ze glimlachte.

Die nacht werd ik getuige van het bovenaardse. Uit de kamer van tante klonk een aansterkend gekreun. Haar bed kraakte en de vering piepte. Angstig greep ik naar mijn teddybeer. Barstte tante uit haar huid? Met een zucht verstomde het lawaai uiteindelijk. Een minuutje gunde ik mezelf om me te vermannen. Uit pure nieuwsgierigheid klom ik uit bed en liep naar tantes slaapkamer. Haar bed was leeg. Waar was ze gebleven? Op de grond lag haar onderbroek. Tot mijn grote schrik zag ik dezelfde glinsterende sporen erin als die ochtend in de tuin. Ik sloeg mijn handen voor mijn mond. Tante!

Ze kon nooit ver weg zijn. Speurend struinde ik door het huisje en in de keuken vond ik haar als grote zwarte naaktslak. Ze had haar weg gebaand naar de slakom op het aanrecht. Transformatie geslaagd! Voorzichtig pakte ik tante op en liep terug naar haar slip waarin ik haar zacht toedekte met wat blaadjes groenvoer. ‘Eet maar lekker op, tante.’

Voldaan ging ik terug naar bed en de gil die een paar minuten later volgde, verried dat ze weer helemaal de oude was.

Over de auteur:

Erik van der Velden (1974) is in het dagelijks leven een chemicus en woont in het Brabantse Zevenbergen. In 2018 begon hij met schrijven en deed hij graag mee aan de schrijfwedstrijden op Sweek.com. Veel van zijn schrijfsels zijn gepubliceerd in diverse verhalenbundels. Zijn eerste novelle, Deadliners, is in februari 2021 uitgebracht. Erik ziet verhalen in alles wat hij in het dagelijks leven tegenkomt. Het liefst schrijft hij korte, humoristische verhalen met een romantische tint. Het feelgood-genre biedt voor hem daarom wellicht een toekomst. Erik won de schrijfwedstrijd van Het Korte Verhaal vorig jaar. Klik hier om zijn verhaal en het juryrapport te lezen.

Wil je jouw verhaal ook op onze website geplaatst zien? Je kunt nog meedoen aan onze #schrijfwedstrijd. Klik HIER om alle voorwaarden te lezen.

6 Reacties

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.